maandag 1 september 2008

Don LaFontaine: The Voice of God


Zijn koosnaampje "The Voice of God" en zijn nationaliteit (staatsburger van de Verenigde Staten) doen misschien een krankjorige sekteleider vermoeden, die de wereld liever arm dan rijk is, maar helaas... Vandaag nam Hollywood afscheid van Don LaFontaine, de man (of liever de stem) achter talloze trailers van bekende blockbusters.

Don LaFontaine begon zijn carrière als opname-technicus en kwam zo in contact met Floyd Peterson, de producent voor de promotiefilmpjes voor Stanley Kubricks Dr. Strangelove. Peterson gebruikte veel van LaFontaine's ideeën en niet lang daarna begonnen ze samen een zaak. Toen LaFontaine zelf een presentatiefilmpje voor een klant moest inspreken, omdat de ingehuurde stemacteur ziek was, was zijn toekomst bezegeld.

Tijdens de late jaren 60 en vroege jaren 70 ontwikkelde LaFontaine zijn persoonlijke stijl: een sterk narratieve en melodramatische aanpak, die later door zijn collega's Ashton Smith, Hal Smith en Peter Cullen (bij geeks bekend als de stem van Optimus Prime) werd overgenomen.

LaFontaine's werkschema was naar verluid bijzonder druk: 60 promo's per week, en soms meer dan 35 opnames per dag. Filmstudio's vonden dat zijn bijdrage aan een filmtrailer prestige toevoegde aan wat anders misschien een "snoozer" zou zijn. Zijn inkomen liep dan ook op tot in de miljoenen.

Enkele van de bekendste trailers waaraan hij meewerkte: The Terminator, Fatal Attraction, Chicken Run en Batman Returns.

Don LaFontaine werd 68 en stierf aan de gevolgen van een bloedklonter in de longen. Zijn favoriete trailer: die voor The Elephant Man van David Lynch:

1 opmerking:

Davina zei

Ik surfte meteen hier naar toe toen ik dit bericht in de krant zag:

http://standaard.typepad.com/en_nu_even_ernstig/ ;)