vrijdag 26 september 2008

Paul Newman : Butch Cassidy & The Color of Money

Paul Newman heeft zijn gevecht tegen longkanker verloren. Als één van de beroemdste filmsterren van de jaren '60 maakte hij zichzelf onsterfelijk op het witte doek in kaskrakers als Butch Cassidy and the Sundance Kid en The Hustler en werd hij tien keer genomineerd voor een oscar - met onder meer één voor productie en één voor acteren.
In de vijf decennia van zijn carrière speelde hij in meer dan 60 films en werkte samen met enkele van de grootste namen van de filmindustrie, zoals Alfred Hitchcock, Robert Altman, Martin Scorcese, Elizabeth Taylor, Lauren Bacall en Tom Hanks. Zijn beroemdste rol zal altijd Butch Cassidy blijven, samen met zijn sidekick Sundance Kid (gespeeld door Robert Redford):



In 1987 kreeg hij een oscar voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn optreden in The Color of Money (de sequel van The Hustler) - hij zou in totaal 3 oscars binnenrijven - waarin hij schitterde naast onder meer Forest Whitaker.



Naast acteur was Newman ook een bekend filantroop, waardoor hij nog in de clinch kwam met de eveneens aflijvige Charleton Heston. In The Last Word debateerde hij met de andere Hollywoodlegende over kernwapens - Newman was pro freeze, Heston was eerder de mening 'hoe meer hoe liever' toegedaan...



Newman was ook een grote fan van autoracen. Volgens hem was het "the first thing that I ever found I had any grace in". In 1979 nam hij nog deel aan de 24 uur van Le Mans. In 2007 was hij net met pensioen gegaan. Newman werd 83.

Geen opmerkingen: