donderdag 31 januari 2008

Wilber Varela : 'Jabon'


Wilber Alirio Varela-Fajardo - alias Jabon of Detergente - is vandaag neergeschoten in een vakantiehuis in Venezuala, vermoedelijk door zijn eigen manschappen. Valera was de meestgezochte drugsbaron van Colombia, de leider van het Norte del Valle-drugskartel, de opvolger van het beruchte Medellin-kartel van Pablo Escobar.
Varela's kartel zou duizenden tonnen cocaïne verscheept hebben naar de Verenigde Staten en Europa - de VS hadden een premie van $5 miljoen op zijn hoofd gezet. Jabon ('Zeep') werd 50.

woensdag 30 januari 2008

Marcial Maciel : De eerste Legionair van Christus

Vandaag is Marcial Maciel Degollado overleden, de stichter van de Legionairs van Christus (de Congregación de los Legionarios de Cristo), een missionaire gemeenschap van priesters en priesterkandidaten die dicht bij het Vaticaan aanleunt. Maciel stichtte de orde in 1941; momenteel telt de orde ongeveer 600 priesters en 2.500 seminaristen.

Maciel werd in 2006 uit de organisatie gesmeten nadat verscheidene seminaristen hem van pedofilie beschuldigden; zelf ontkende hij alle betichtingen. De eerste Legionair van Christus werd 87.

Raymond Lallemant

Vandaag is kolonel vlieger op rust Raymond Lallemant overleden, een gepensioneerde piloot die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Belgische luchtmacht zat. Lallemant voerde in augustus en september 1944 het 609e Squadron van de Royal Air Force aan, waarbij hij de Typhoon bemande, een jachtvliegtuig en bommenwerper.

Lallemant had vijf bevestigde overwinningen in de lucht op zijn naam staan, waardoor hij één van de zeldzame Belgische aces was in de oorlog. Hij werd 88.

Miles Kington : Let's parler Franglais!

Vandaag is Miles Kington overleden. Kington was een Noord-Ierse journalist die in de latere jaren '70 begon met het schrijven van Let's Parler Franglais!, korte sketches die werden voorgesteld als cursussen om 'echt' Frans te leren - Kingtons manier om de spot te drijven met de pogingen van zijn landgenoten om die taal machtig te worden.
Enkele voorbeelden:

- Le hangover: Il y a un petit homme dans ma tête, qui fait le demolition work
- A la douane: Black Pudding n'est pas tax-free
- Le job interview: Vous êtes exactement le go-ahead assistant que je cherche

Kington werd 66.

dinsdag 29 januari 2008

Abu Laith al-Libi

Vandaag heeft Abu Laith, bijgenaamd 'al-Libi' ('de Lybiër') een ongelukkige ontmoeting gehad met een Amerikaanse raket in Pakistan. Al-Libi was één van de spreekbuizen van al-Qaeda en een sleuteltussenpersoon tussen die groepering en de Taliban.

Hij was het die in 2002 aankondigde dat zowel Osama bin Laden en mullah Omar de Amerikaanse invasie in Afghanistan overleefd hadden. De Verenigde Staten houden hem onder meer verantwoordelijk voor de bomaanslag op de Amerikaanse basis Bagram in Afghanistan, waarbij 23 mensen omkwamen. Vice-president Dick Cheney was toen ook op die basis.

Al-Libi werd - vermoedelijk, aangezien zijn geboortejaar aangegeven wordt als ongeveer 1967 - 41.

Raymond Jacobs

Vandaag is Raymond Jacobs overleden. Jacobs was de laatste overlevende van de Amerikaanse mariniers die de (eerste) vlag plantte op de Suribachi, het hoogste punt van het Japanse eiland Iwo Jima, waar in de Tweede Wereldoorlog verwoed om gevochten werd. Er werd achteraf nog een tweede foto gemaakt, met een andere vlag, die wereldberoemd werd. De tweede foto was de inspiratie voor het USMC War Memorial in Washington. Het planten van de vlag(gen) komt ook uitgebreid aan bod in de recente film Flags of our Fathers van Clint Eastwood (het eerste deel van een tweeluik, gevolgd door Letters from Iwo Jima). Tijdens de Slag om Iwo Jima vielen er 6.825 Geallieerde doden en 21.084 gewonden (een hogere casualty rate als D-Day); van de meer dan 21.000 Japanse soldaten stierven er 20.703. Er werden er slechts 216 gevangengenomen.
Jacobs - op de foto met de radio op zijn rug - werd 82.

maandag 28 januari 2008

Christodoulos: Zijne Zaligheid in het (Grieks) paradijs


Zijne Zaligheid de aartsbisschop van Athene en geheel Griekenland Christodoulos is vandaag overleden. Christodoulos was de primaat van de Autocefale Orthodoxe kerk van Griekenland.
De geestelijke leider was niet vies van enige controverse, getuige zijn uitspraken dat alle Grieken in het paradijs leven vergeleken met andere Europeanen, omdat ze een sterk geloof hebben, kerken bouwen, tradities volgen en weerstaan aan globalisering. Turken waren voor hem barbaren. Hij was dan ook niet bepaald een voorstander van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Christodoulos werd 69. Hij overleed aan kanker.

zondag 27 januari 2008

Gordon Hinckley : De profeet van de Laatste Dagen


Gordon Bitner Hinckley, de 15e president van de Church of Jesus Christ of Latter-day Saints - beter bekend als de Mormonen - is vandaag naar zijn schepper vertrokken. Hinckley leidde de religieuze gemeenschap sinds 1995. Hij was toen met zijn 84 de oudste president in de geschiedenis van de Mormonen. In 2004 ontving hij de Presidential Medal of Freedom uit de handen van president Bush.

Hinckley, door zijn volgelingen beschouwd als een profeet, werd 97.

Suharto : De Nieuwe Orde van Indonesië

Vandaag is Suharto overleden, de voormalige tweede president van Indonesië, die het land 30 jaar lang met ijzeren vuist regeerde, van 1967 tot 1998. Hij greep de macht over van zijn voorganger Sukarno en bouwde de volgende drie decennia zijn Orde Baru uit, de Nieuwe Orde, gekenmerkt door een sterke centrale regering, geschoeid op militaire leest.
De zelfverklaarde 'Vader van de Ontwikkeling' viel in 1975 Oost-Timor binnen, wat na vijf jaar ongeveer 200.000 dode Oost-Timorezen opleverde. Suharto stond aan de top van 's wereld all-time corruption table in 2004. De economische crisis van de jaren '90 dwong hem uiteindelijk om ontslag te nemen in 1998. De controversiële Suharto werd 86.

zaterdag 26 januari 2008

Erich Kärstner : Het laatste Frontschwein


Op 1 januari 2008 is Erich Kärstner overleden, de laatste bekende Duitse veteraan van de Eerste Wereldoorlog. Kärstner trad in juli 1918 - hij was toen net 18 geworden - toe tot het Duitse leger en maakte de laatste vier maanden van de oorlog mee, aan het Westfront in Vlaanderen. Hij zou in november 1918 nog hebben meegelopen in een parade voor de Duitse keizer Wilhelm II. Frontschwein was de bijnaam die de Duitse soldaten zichzelf gaven.
In de Tweede Wereldoorlog ging hij terug bij het leger als majoor bij de Luftwaffe. Kärstners dood op de gezegende leeftijd van 107 ging - in tegenstelling tot bv. de Franse of Engelse veteranen van de Groote Oorlog - bijna onopgemerkt voorbij, tot zijn overlijden op het einde van januari 'herontdekt' werd door Der Spiegel en de BBC.

George Habash : al-Hakim

Vandaag is George Habash - nom de guerre 'al-Hakim' ('de Wijze', ook 'de Dokter') - gestorven, de stichter van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Het Volksfront was een radicale beweging die onder de leiding van Habash berucht werd voor het kapen van vliegtuigen. Daarnaast vuurden de Volksfronters ook op Israëlische vliegtuigen en hun bemanningen (met als gevolg onder meer de dood van 27 mensen op de luchthaven van Lod), organiseerden ze bomaanslagen en namen ze gijzelaars, waaronder een OPEC-delegatie in Wenen.

Tijdens zijn leven verdedigde Habash, een van oorsprong Egyptische christen, het gebruik van geweld tegen Israël. De Volksfrontstichter, die al enkele jaren in Jordanië woonde, het thuisland van zijn echtgenote, overleed aan een hartaanval. Hij werd 81.

Christian Brando : Zoon van de Godfather


Christian Brando heeft zich vandaag bij zijn legendarische vader Marlon gevoegd. De oudste zoon van de Godfather leefde niet bepaald met een zuiver geweten; in 1990 schoot hij Dag Drollet, de vriend van zijn halfzuster Cheyenne, neer in de woning van zijn vader op Mulholland Drive, Los Angeles. In 1991 werd hij hiervoor veroordeeld tot 10 jaar cel wegens doodslag. Cheyenne pleegde in 1995 zelfmoord - ze was toen 25.


Christian Brando overleed aan een longontsteking. Hij werd 49.

vrijdag 25 januari 2008

Edouard Massaux : de 'Ijzeren Rector'

Vandaag is Edouard Massaux overleden, de laatste Franstalige rector van de Katholieke Universiteit van Leuven en de eerste rector van de Université Catholique de Louvain. Onder zijn bewind werd de universiteit in twee gesplitst, iets wat de Ijzeren Rector trouwens als een doodzonde beschouwde (en onder meer leidde tot de verdeling van de boekencollectie in even en oneven - iets wat menig student nu nog vervloekt als hij ontdekt dat het deel dat hij wil zich over de taalgrens bevindt). Massaux heeft sinds 1968 dan ook geen voet meer in Leuven gezet. Op de UCL liep het ook al niet allemaal van een leien dakje; na zijn rectoraat (dat liep tot 1986) besloot de universiteit om meer afstand te nemen van de Kerk - nog een reden voor Massaux om de verbitterde toer op te gaan. Zijn lijfspreuk werd niet voor niets Stemus simul - 'Laten we samenblijven'.
De Ijzeren Rector werd 87.

dinsdag 22 januari 2008

Heath Ledger

De 28-jarige acteur Heath Ledger werd vandaag dood aangetroffen in zijn appartement in New York. Vermoedelijk stierf de ster van Brokeback Mountain, een rol waarvoor hij een Oscar-nominatie in de wacht sleepte, aan een overdosis slaappillen.

Ledger, van Australische origine, verwierf bekendheid in de jaren negentig met rollen in een aantal televisieseries, zoals de soap Home and Away, en begon daarna aan een succesrijke filmcarrière in Hollywood. Hij speelde mee in films zoals The Patriot, Monster's Ball en het hierboven vermelde Brokeback Mountain. In The Dark Knight, de nieuwe Batman-film die in juli 2008 in de zalen komt, speelt hij de rol van The Joker. Mogelijk zal dit zijn laatste filmrol zijn, aangezien de opnames van The Imaginarium of Doctor Parnassus van Terry Gilliam, waarin ook Ledger meespeelde, op het moment van zijn dood nog niet afgerond waren.

Paul Van der Elst : Polleke van't Schipperskwartier


De rosse buurt van Antwerpen is in rouw nu weldoener Paul Van der Elst - beter bekend als Polleke van't Schipperskwartier - overleden is. Hij was een graaggezien figuur bij de Antwerpse prostituées, die bij speciale gelegenheden, zoals Valentijn, bloemen, fallussen in chocolade en marsepeinen hartjes uitdeelde aan zijn maskes. Hij deed hun boodschappen als ze aan het werk waren, maar kwam ook voor hen op en bood hun zijn schouder aan als ze wilden uithuilen.
Polleke werd 73.

Bernie Boston: de 'Flower Power' fotograaf

Vandaag is Bernie Boston overleden. Boston werd wereldberoemd met de foto Flower Power, die hij nam op 22 oktober 1967, waarop een tegenstander van de Vietnamoorlog bloemen in de lopen van de geweren van de National Guardsmen stak. Voor die foto werd hij nog genomineerd voor een Pullitzer.














Boston - hier rechts afgebeeld, met zijn beroemde foto links - stierf aan amyloïdose, een zeldzame bloedziekte. Hij werd 74.

maandag 21 januari 2008

Marie Smith Jones: The Last of the Eyak

Vandaag is Marie Smith Jones overleden, de enige persoon ter wereld die nog Eyak sprak, een taal van één van de oorspronkelijke stammen in Zuidcentraal-Alaska.

Jones was erestamhoofd van de Eyak Nation en de laatste volbloed telg van die stam. Haar naam in Eyak was Udach'Kuqax*a'ach, wat volgens haar te vertalen viel als 'a sound that calls people from afar'. Ze had negen kinderen, waarvan er nog zeven leven, die echter geen van allen Eyak leerden omwille van het sociale stigma dat er indertijd rond de taal hing.

Jones was een alcoholverslaafde, maar stopte met drinken in haar vroege vijftiger jaren; tot op het einde bleef ze echter een kettingrookster. De laatste Eyak werd 89.

zondag 20 januari 2008

Louis de Cazenave : De voorlaatste der "Poilus"

Vandaag is Louis de Cazenave overleden, de oudste nog overlevende Franse Wereldoorlog I-veteraan. De Cazenave trad in 1916 toe tot het Franse leger, op de prille leeftijd van 19 jaar. Hij vocht onder meer in de Slag bij de Somme en was aanwezig bij de Chemin des Dames in 1917, één van de grootste débacles van de Eerste Wereldoorlog. Daar verloren de Fransen op de eerste dag alleen al 40.000 manschappen; de slachtpartij was de aanleiding tot grootschalige muiterijen in het Franse leger.












De Cazenave (links tijdens de oorlog, rechts op zijn oude dag) stierf vredig in zijn slaap op de gezegende leeftijd van 110.

vrijdag 18 januari 2008

Bertram James : The Great escape

Vandaag is Bertram Arthur 'Jimmy' James gestorven, één van de laatste deelnemers aan The great Escape uit het Duitse krijgsgevangenkamp Stalag Luft III, wat de inspiratie was voor de gelijknamige film uit 1963 met Steve McQueen.

Van de in totaal 13 ontsnappingspogingen die James ondernam, waren er echter geen echt succesvolle bij. De tunnel bijvoorbeeld, gegraven om uit Stalag Luft te geraken (in maart 1944), bleek 9 meter te kort te zijn, waardoor hij voor het bos uitkwam in plaats van erin. Hij ontsnapte later nog uit Sachsenhausen, maar werd na 150 km alweer gevat. Himmler persoonlijk gaf opdracht tot zijn executie, maar die werd nooit uitgevoerd.
James werd 92.

donderdag 17 januari 2008

Bill Belew: Elvis sterft een tweede keer


Bill Belew, de kostuumontwerper die bij Elvisfans bekendstaat als 'de man die de King kleedde', is overleden. De man werd 76. Belew ontwierp zowel het lederen pak waarin Elvis in 1968 zijn vermaarde comeback maakte en was ook verantwoordelijk voor de protserige, kleurrijke kostuums die Elvis tijdens zijn Vegasperiode droeg.

Belew overleed op 7 januari in Palm Springs na een strijd tegen diabetes, zo liet zijn partner Paul Dafelmair weten aan de Los Angeles Times

Dodenwake 2007: De herinneringen


Mich Marceau... zonder woorden...


Onder het goedkeurend oog van Tom toont Jos subtiel een Fuck-Youvingertje richting fotograaf. Merci hé, mannen!


Vier brandende auto's en dat voor ons eigen plezier... Het Erasmusplein had even iets van de banlieus van Parijs.


Tarek - de oogst was wat minder dit jaar maar Suharto is er bijna aan - Peeters met zijn Dode Despoten Collectie voor 2007


De woorden 'Helmut' en 'Lotti' komen plots in mij op. Joscar goes Classic...

De andere foto's volgen morgen of de volgende dagen.

Bobby Fischer: Schaakmat

Vandaag is de excentrieke schaakmeester Robert James "Bobby" Fischer overleden. Fischer, van Amerikaans-Ijslandse afkomst, werd in 1972 wereldkampioen schaken na wat misschien wel de beroemdste titelstrijd ooit is tegen de Rus Boris Spasski. Na deze overwinning trok de even hoogbegaafde als labiele Fischer zich terug uit de wereld om als een volstrekte kluizenaar verder te leven. Pas twintig jaar later dook hij plots zowaar weer aan de rand van een schaakbord op om-in ruil voor een astronomisch bedrag- het opnieuw tegen Spasski op te nemen. Alle schaakgrootmeesters waren het na zijn nieuwe klinkende zege eens: Bobby had nog niets van zijn genialiteit verloren en zou, mits een betere kennis van de moderne schaakopeningen, nog altijd de beste schaker ter wereld zijn. Na de kamp tegen Spasski kwam Fischer nog enkele keren in het nieuws met anti-Amerikaanse en antisemitische uitlatingen, dit laatste ondanks zijn eigen Joodse afkomst. Zijn haat jegens Amerika valt eenvoudiger te begrijpen: de schaaklegende, zelf een overtuigd communist, pikte het niet dat zijn overwinning tegen Spasski in volle Koude Oorlog misbruikt werd om de suprematie van het kapitalisme tegenover het communisme te propageren.


Fischers bijdragen aan het schaken omvatten onder meer het Fischer Endgame, de Fischer Clock en het Fischer Random Chess. De grootmeester werd 64.

Trevor Drayton: De vervloekte wijndynastie

Vandaag is Trevor Drayton overleden. Drayton was het uithangbord van Drayton Wineries, het bekendste Australische wijnhuis. Hij stierf bij een ontploffing van één van de familiewijnmakerijen in Pokolbin.



Trevor is niet de eerste Drayton die ongelukkig om het leven komt; er is sprake van een ware vloek die op de wijnfamilie ligt. Een deel van de eerste Australische Draytons - Britse immigranten - stierven midden 19e eeuw aan tyfus op het schip dat hen down under bracht; Trevors oom Reg kwam om toen zijn vliegtuig neerstortte in de oceaan en Barry Drayton, een andere telg, stierf in de jaren '70 toen hij stikte in dampen bij het kuisen van een wijnvat.

Trevor Drayton werd 52.

woensdag 16 januari 2008

Dankwoord Denderende Dodenwake 2007

Toch nog even alle bezoekers en medewerkers die de dodenwake 2007 op 12 januari weer tot een onvergetelijke avond gemaakt hebben bedanken...
Onze gedachten gaan hierbij vooral uit naar dhr. Jos Thys, die op zijn eentje het orkest van de Titanic naar de loef stak, naar dhr. Mich Van Eyken, die ons een halve prijzenboekenkast bezorgde en op -gelukkig maar- onnavolgbare wijze hulde aan Marcel Marseau en in één moeite door Jan Wolkers bracht, naar Maarten Smolders, die nog steeds een kwaadaardig eczeem rond de oogkassen vertoond na het urenlang monteren van o.a. Sally Spectra-fragmenten, naar dhr. Tom Kox die met gevaar voor eigen leven de stunt ter ere van Evel Knievel op poten zette, naar zijn beminnelijke eega Evelyn die commiskes voor ons deed, en naar Tarek Peeters voor het opvolgen van de dagelijkse hoeveelheid warme lijken en het met de hardnekkigheid van wijlen Simon Wiesenthal (zie dodenwake 2005) opsporen van overleden Nazi's, krankzinnige despoten en aanverwanten. Volgend jaar meer van dat, lang leve de dodenwake!

maandag 14 januari 2008

Richard Knerr: Vader van de Hoelahoep

Richard Knerr is op 82-jarige leeftijd gestorven. Samen met zijn vriend en businesspartner Arthur Melin, die hem in 2002 in het graf voorging, bracht hij in 1958 de Hoelahoep op de markt.

zaterdag 12 januari 2008

Alexandre de Paris kapt ermee


De haute coiffure is dit weekend één van haar grondleggers verloren. Alexandre de Paris, Louis Alexandre Raimon, zorgde in 1946 voor een revolutie in de kapperswereld met de uitvinding van de “chignon artistique”.

De beau monde was verrukt over de creaties van Alexandre de Paris en hij won heel wat awards. De grote modehuizen werkten graag samen met de “prince de la coiffure” en ook filmsterren lieten zich gretig door hem onder handen nemen. Zo kapte Alexandre de Paris onder meer Elisabeth Taylor in Cleopatra:


Bovendien staat het – al jaren ongewijzigde – kapsel van de Nederlandse koningin Beatrix op zijn naam:
De meester werd 85.

Stanislaw Wycech : De laatste Pool

De laatste Poolse veteraan van de Eerste Wereldoorlog is rustig in zijn slaap overleden. Stanislaw Wycech was de zoon van onafhankelijkheidsgezinde Polen uit Warschau, wat dan nog deel uitmaakte van het Russische rijk. Toen de oorlog uitbrak, was hij nog te jong om op het slagveld te gaan, maar in 1915 werd hij boodschapper voor de Polska Organizacja Wojskowa (POW, de Poolse Militaire Organisatie), een ondergrondse beweging die een onafhankelijk Polen nastreefde. In 1917 werd hij toegelaten tot de volwassenenafdeling van de POW, die zich vanaf juli 1917 tegen de Duitsers keerde toen van hun leider, Jozef Pilsudski, een eed van trouw werd gezworen - wat hij weigerde. Vanaf 10 november 1918 was Wycech een volwaardig soldaat en ontwapende hij enkele Duitse eenheden. Hij ging bij het pasgevormde Poolse leger en vocht vervolgens tegen de Bolsjevieken in de Pools-Russische oorlog. Ondertussen had hij een tyfusaanval overleefd. In de Tweede Wereldoorlog werkte hij als koerier voor het verzet en nam hij ook deel aan de opstand in Warschau van 1944. Wycech werd 105.

vrijdag 11 januari 2008

Rod Allen: no more Seasons in the Sun


Het zijn slechte tijden voor Sixties-popiconen. Na Freddy Nieuland van the Wallace Collection heeft ook de zanger van the Fortunes, Rod Allen, het bijltje gelegd. The Fortunes scheerden in de jaren zestig hoge toppen met nummers als ' 'You've got your troubles' en 'Here comes that rainy day feeling again'. Het bekendst was echter hun versie van Jacques Brels 'Le Moribond', 'Seasons in the sun'. Daarin zingt Allen overigens: 'Goodbye my friends, it's hard to die. When all the birds are singing in the sky...".

Maar de lente heeft Allen jammer genoeg niet meer gehaald. Hij stierf na een kort gevecht tegen kanker, in zijn huis in Coventry. De man werd 63 jaar oud.



Speciaal voor Jos: de karaokeversie van You've got your troubles

Freddy Nieuland: Drummer/zanger Wallace Collection daydreamt in eeuwige jachtvelden


Freddy Nieuland, de drummer van de Belgische band The Wallace Collection, is op 11 januari overleden. Hoewel hij meestal achter de drums plaats nam, was het Nieuland die de monsterhit 'Daydream' inzong.

The Wallace Collection brak eind jaren zestig door met het album "Laughing cavalier", opgenomen in de befaamde Abbey Road Studios van The Beatles. De single 'Daydream', het enige nummer dat gezongen werd door Nieuland, werd een wereldwijde hit en stond op één in meer dan twintig landen. Het werd ook talloze keren gecoverd. Nieuland overleed aan de gevolgen van een slepende ziekte. Hij was amper 63 jaar oud.

Sir Edmund Hillary: Mount Everest verliest zijn temmer


Heden is op 88-jarige leeftijd Sir Edmund Hillary overleden. Edmund Hillary bereikte als eerste man ter wereld de top van de Mount Everest, 8.848 meter hoog. Dat deed hij op 29 mei 1953, samen met zijn Sherpa-vriend Tensing Norgay, maar toch... Wij doen het hem waarschijnlijk niet na. Na klim zei hij tegen zijn buddy, George Lowe: "Well George, we finally knocked the bastard off."

Hij weidde zijn leven ook aan het verbeteren van de levensomstandigheden van Sherpa-bevolking. Dankzij hem werden in de afgelegen regio's van de Himalaya vele scholen en ziekenhuizen gebouwd.

Meer informatie.

donderdag 10 januari 2008

Mikhail Minin: de (echte) man van de vlag

Vandaag blies Mikhail Petrovitsj Minin zijn laatste adem uit. Voor degenen die hem niet kennen: Minin was de eerste Sovjetsoldaat die de Reichstag in Berlijn betrad op 30 april 1945 en er bovendien de rode vlag met hamer en sikkel van de Sovjetunie op het dak van hetzelfde gebouw plantte. Er bestaat een wereldberoemde foto van:

Waar de arme man zelf echter niet opstaat, omdat er toen geen fotograaf in de buurt was. Het hele gedoe werd daarom nog maar eens mooi overgedaan toen er wel iemand kwam opdagen om het voor het nageslacht te bewaren. Zonder Mimin.

Mimin (hier links in zijn gloriedagen en rechts op zijn oude dag, compleet met medailles) werd 85.



Maila Nurmi: Vampira bijt niet meer

Vandaag ontvluchtte - voor de laatste maal - Maila Nurmi dit ondermaanse. Haar ouders noemden haar Maila Elizabeth Syrjäniemi. Wij kenden haar als Vampira. Ze werd 86.

In de jaren vijftig vergaarde ze wat roem met The Vampira Show, een horror-programma op televisie waarin ze als sexy vrouwtjesvampier griezelfilms aankondigde en becommentarieerde. Een baanbrekend concept, dat talloze malen gekopieerd zou worden, onder andere - en het meest succesvol - door Elvira, de zelfverklaarde Mistress of the Dark.

Het programma kende min of meer succes, maar werd al gauw, wegens zakelijke conflict, geannuleerd. Geldnood noopte Murmi ertoe om in 1956 als Vampira mee te spelen in Plan 9 From Outer Space, het magnum opus van Ed Wood.

Echt succes zou ze nooit kennen, maar dankzij haar Vampira-vertolking zal ze voor altijd verbonden zijn met de geschiedenis van de Hollywood-onderbuik.

donderdag 3 januari 2008

Herman Le Compte sterft 922 jaar te vroeg

Vandaag is Dr. Herman Le Compte overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Dit staat in sterk contrast met zijn eigen mening hieromtrent; "Misschien word ik wel duizend jaar," zo meende hij zeker te kunnen stellen.

Le Compte stond bekend als groot gelover in de helende werking van vitamines, vooral C. Hij specialiseerde zich vooral in de gerontologie en geriatrie en formuleerde aldus zijn Eerste Wet: "De veroudering gaat sneller naarmate de tekorten groter en talrijker zijn."

Hij was geen grote favoriet bij de Orde der Geneesheren, die hem levenslang schortste. Geliefder was hij bij het grote publiek, dat hij graag wist te vermaken in populaire televisieprogramma's en acteur Chris Van den Durpel baseerde een typetje op hem.

Herman Le Compte was gehuwd met beeldhouwster Begga D'Haese. Hij werd 78.

Het VRT Journaal over Dr. Le Compte




Meer informatie.