woensdag 10 februari 2010

Charlie Wilson : Charlie Wilson's War

Als er Amerikaanse soldaten een kogel in hun bast krijgen in Afghanistan, is dat ergens wel aan Charles Nesbitt Wilson te danken. De Texaan was van 1973 tot 1996 lid van het U.S. House of Representatives. In die hoedanigheid speelde hij achter de schermen een grote rol in de steun van het Congress aan Operation Cyclone. Operation Cyclone was de de grootste covert operation die de CIA ooit heeft ondernomen. Het doel: het leveren van militair materiaal en paramilitaire trainingsofficieren aan de Afghaanse Mujahideen in de jaren '80, die toen in volle oorlog waren met de Sovjets.
Dankzij Charlie Wilson pompte de Reagan-administratie miljoenen dollars naar het Afghaanse verzet. De Mujahideen wonnen het pleit uiteindelijk voor een groot deel dankzij de Amerikaanse Stingers, die het ene Sovjetvliegtuig na het andere uit de lucht schoten.

Later zouden dezelfde wapens die de Amerikanen geleverd hadden om tegen de Sovjets gebruikt te worden, zich tegen henzelve keren. Wilson's Stingers vlogen nu achter Amerikaanse vliegtuigen en menig kogel uit een Taliban-geweer werd ooit betaald door de Amerikaanse belastingsbetaler, om van het geweer zelf nog maar te zwijgen...

Het hele verhaal werd later in boekvorm gegoten door George Crile III onder de titel Charlie Wilson's War. In 2007 werd dit dan verfilmd, met o.a. Tom Hanks in de hoofdrol.

Wilson persoonlijke leven was niet minder kleurrijk. Hij werd beschuldigd van cocaïnegebruik, iets wat hij steeds wist te ontkennen, maar daarnaast keek hij ook nog eens geregeld te diep in de fles, met alle gevolgen vandien. In 1996 ging hij op pensioen.
De flamboyante Wilson werd uiteindelijk 76.

Geen opmerkingen: