zondag 7 februari 2010

Franco Ballerini : de kasseivreter van Firenze

De Italiaanse wielrenner Franco Ballerini is op 45-jarige leeftijd verongelukt. Ballerini werd geboren op 11 december 1964 te Firenze. In 1987 maakte hij zijn debuut in het profpeloton bij Magniflex. Hij won in 1990 met Parijs-Brussel zijn eerste grote koers, twee jaar later won hij met GB de ploegentijdrit in de Ronde van Frankrijk. Al snel bleek dat hij vooral talent had om heel hard over de kasseien te dokkeren en in 1993 werd hij dan ook 2de in Parijs-Roubaix, de kasseikoers bij uitstek, nadat hij op de streep geklopt werd door Gilbert Duclos-Lasalle.

In 1995 stapte hij over naar Mapei, de ploeg van Patrick Lefèvre die in de 2de helft van de jaren '90 de klassiekers compleet zou domineren met toppers als Museeuw, Bartoli, Tafi, Vandenbroucke en Bortolami. Patrick Lefèvre kon de noeste stoemper Ballerini kneden tot een koereur die meer tactisch ging nadenken en koersinzicht ontwikkelde. 1995 zou zijn topjaar worden met eerst de zege in de Omloop Het Volk en later dat jaar zijn eerste overwinning in Parijs-Roubaix. In 1998 voegde hij zich met opnieuw een zege in de Hel van het Noorden in een zeer exclusief rijtje van renners die Roubaix twee keer wisten te winnen.

Nadat hij in 2001 een punt gezet had achter zijn carrière als wielrenner, werd hij de coach van de Italiaanse nationale ploeg. Hij zou uitgroeien tot de meest succesvolle bondscoach uit het moderne wielrennen met 4 zeges in het Wereldkampioenschap (Cipollini 2002, Bettini 2006 & 2007, Ballan 2008) en olympisch goud in Athene (Bettini 2004). Hij was dit jaar al voor het tiende achtereenvolgende jaar bondscoach, zijn status als peetvader van het Italiaanse wielrennen was onbetwist. In zijn vrije tijd had Franco Ballerini een passie gekregen voor autosport. Dit weekend reed hij in een rallywedstrijd in Larciano als navigator in een Renault Clio naast piloot Alessandro Ciardi. De auto geraakte van de baan en knalde frontaal tegen een muur. De wielerheld stierf ter plaatse.

In onderstaand filmpje kan u Franco Ballerini nog eens winnend over de streep zien komen in Parijs-Roubaix (tot 0:55, daarna zijn het zijn overwinningen als bondscoach).

Geen opmerkingen: