vrijdag 12 februari 2010

Alexander McQueen : de hooligan van de haute couture

De Britse couturier Alexander McQueen heeft zich op 40-jarige leeftijd gezelfmoord. Op 16 maart 1969 werd Lee Alexander McQueen (Lee voor familie en vrienden, Alexander voor de public image) geboren te Londen. In 1985 ging hij aan de slag als leerjongen bij enkele beroemde Engelse kleermakers. In de jaren die volgden maakte hij onder andere kostuums voor Mikhail Gorbatsjov en prins Charles. Daarna ging hij ook zelf collecties ontwerpen waarmee hij al snel in de kijker liep. In 1996 werd de nog jonge McQueen al hoofddesigner bij het legendarische modehuis Givenchy, waar hij John Galliano opvolgde. Later was hij creatief directeur van Gucci.

McQueen werd beschouwd als een geweldig talent, zo won hij 4 keer de British Designer Of The Year Award. Maar er kwam ook kritiek, vooral op de volstrekte ondraagbaarheid van zijn ontwerpen in het dagelijks leven. McQueens collecties waren dan ook bijzonder extravagant en gewaagd. Voor sommigen was hij een genie en een kunstenaar, voor anderen was hij iemand die karnavalskledij maakte. Zijn fashions shows waren ook steeds barokke en dramatische vertoningen. Hij toverde de catwalk bijvoorbeeld om in een recreatie van een scheepsramp, of in een levensgroot menselijk schaakspel. Zijn bijnaam, 'the hooligan of English fashion', sloeg zowel op het gedurfd vernieuwende karakter van zijn collecties als op zijn persoonlijk leven (McQueen had zijn naam niet gestolen want hij was een notoire homoseksueel) en zijn soms boude uitspraken. Zo vertelde hij in een interview dat hij ooit op de binnenkant van een vestje dat hij voor prins Charles maakte met een bic de woorden "I am a cunt" had geschreven.

Een week voor zijn dood was zijn moeder Joyce overleden. De modekoning had het hier bijzonder moeilijk mee. Daarvan getuigde hij in die laatste week via Twitter aan zijn fans. Misschien kon hij niet zonder haar voortleven, of misschien was hij al langer van plan om zijn leven te beëindigen maar wou hij haar dit verdriet besparen. In ieder geval heeft Alexander McQueen zich, op de vooravond van de begrafenis van zijn moeder, thuis in zijn kleerkast verhangen.

Onderstaand YouTube geeft een overzicht van enkele van McQueens beroemdste creaties waarbij een man met een mooi Brits accent nog wat uitleg geeft:

Geen opmerkingen: