donderdag 3 december 2009

Sam Salt : HMS Sheffield

'Deo Adjuvante Labor Proficit', of 'met Gods hulp zal ons werk succes kennen'. Dat was het motto van de HMS Sheffield. Veel succes heeft het schip op 4 mei 1982 toch niet gehad. Toen werd het namelijk getroffen door een Exocet anti-ship missile van het Argentijnse leger, midden in de Falklandoorlog (in se een prestigeoorlog over een hoop rotsen met veel schapen op). Kapitein van het schip was James Frederick Thomas George Salt, kortweg Sam Salt.

De HMS Sheffield - of Shiny Sheff, zoals haar bemanning het schip noemde - moest de Britse vliegdekschepen Hermes en Invincible bewaken. De Argentijnse marine had andere plannen en zond er een paar vliegtuigen naartoe. Twee raketten vuurden die af, waarvan er één de HMS Sheffield raakte, middendeks. Het projectiel ontplofte niet, maar de impact was zo groot dat er een brand ontstond, die al snel onbedewingbaar werd. De hitte was zo intens dat de brandweerlieden van Shiny Sheff brandwonden kregen van de spatten van het water waarmee ze de brand probeerden te blussen. Dat water was namelijk beginnen koken. Ondanks alle pogingen om het schip te redden, moest Salt het onvermijdelijke aanvaarden en het signaal abandon ship rondsturen. Op 10 mei zonk de Sheffield, terwijl het weggesleept werd. Daarmee kreeg Salt de dubieuze eer van de kapitein te zijn van het eerste schip van de Royal Navy sinds de Tweede Wereldoorlog dat de dieperik inging. Er zouden nog drie schepen sneuvelen in de Falklandoorlog, voor de Argentijnen het bijltje er bij neerlegden.

In de tweede Golfoorlog van 1990-91 zou hij ook het bevel voeren over een schip, maar dit keer kwam hij zonder kleerscheuren terug thuis (en zijn schip ook). Salt overleed op 69-jarige leeftijd.

Geen opmerkingen: