vrijdag 4 december 2009

Malcolm Perry : De JFK dokter

22 november 1963 was weer een gewone werkdag voor Malcolm Oliver Perry. De Amerikaanse arts werkte al vier jaar in het Parkland Memorial Hospital in Dallas, Texas. Tot dan was hij hoogstens een voetnoot in de geschiedenis, maar het lot zorgde ervoor dat zijn leven drastisch zou omslagen.

Om 12u30, lokale tijd, werd John F. Kennedy neergeschoten toen hij in zijn open limousine door Dallas reed. De president werd onmiddellijk naar de spoedafdeling van Parkland gebracht, waar Malcolm Perry zat. Perry was de eerste dokter die Kennedy onder ogen kreeg.

Er zijn al tonnen papier volgeschreven met welke kogel wanneer en waar is terechtgekomen en of de ene wonde nu een 'exit' of een 'entry wound' was. Kennedy had - onder meer - een schotwonde in zijn hals. Perry's eerste hulp was het uitvoeren van een tracheotomie, het aanbrengen van een buisje in de luchtpijp via een snede in de hals, om de patiënt toe te laten om te ademen. Hij zou eerst getuigen dat het om een 'entry wound' ging, wat hij later dan weer veranderde in een 'exit wound'. Het lijkt triviaal, maar het feit dat het om een wonde ging, veroorzaakt door het binnendringen van een kogel, of een wonde waaruit de kogel het lichaam weer verlaat, deed er hier heel veel toe. Het bepaalde immers de baan van de kogel en zo ook van waar er geschoten werd (en door hoeveel personen, nog zoiets waar ongelofelijk veel controverse over bestaat in het geval van JFK).

In ieder geval, het resultaat bleef toch hetzelfde: de president had geen schijn van kans en werd om 13u00 doodverklaard. Perry bracht ook nog de eerste zorgen toe aan de Texaanse gouverneur John Connally, die ook geraakt was. Connally overleefde de moordaanslag en leefde nog tot 1993.

En Perry bleef maar verbonden met JFK. Diens vermoedelijke moordenaar, Lee Harvey Oswald, werd op 24 november 1963 neergeschoten door Jack Ruby. Perry was weer van dienst en moest nu de eerste zorgen toedienen aan Oswald. Die bleef er evenwel ook in.

Perry werd nu overstelpt door vragen en moest van de ene persconferentie naar de andere gaan. Hij werd dat al gauw beu en verhuisde naar McAllen, in Zuid-Texas, om al die heisa te ontvluchten. Een reporter volgde hem echter en heel het spel begon weer opnieuw. Later ging hij naar New York, waar hij hoofd van de afdeling vasculaire chirurgie werd. Hij stierf uiteindelijk aan prostaatkanker. De controverse rond JFK overleeft hem en dat zal ook wel altijd zo blijven.

Geen opmerkingen: