maandag 23 augustus 2010

Kastanjeboom : het panorama van Anne Franks zolderraampje

"Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken."
(uit Anne Frank, Het Achterhuis, 1947, aantekening van 23 februari 1944)


De kastanjeboom in de tuin van de Keizersgracht 188 in Amsterdam is op meer dan 150-jarige leeftijd omgewaaid. De boom werd midden 19de eeuw geplant. Het was een witte paardekastanje oftewel aesculus hippocastanum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leefde het joodse meisje Anne Frank ondergedoken in een pand op de Prinsengracht, het zogenaamde Achterhuis. Hele dagen was ze verplicht binnen te blijven op haar zolderkamertje waar ze haar dagboek bijhield dat later wereldberoemd zou worden. Het enige stukje van de natuur dat ze door haar zolderraampje kon zien was de top van een prachtige kastanjeboom. Alleen of samen met mede-onderduiker Peter, op wie ze stiekem verliefd was, kon ze uren door het raam turen naar de boom en de vogeltjes die er zich in nestelden. In haar dagboek vermeldde ze de boom dan ook ettelijke malen, de laatste keer op 18 april 1944:

"Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar."
(uit Anne Frank, Het Achterhuis, 1947)


In 2006 bleek dat de boom voor 42% verrot was. De stad Amsterdam wou hem omkappen maar op die plannen kwam zo'n hevig protest en zelfs een verbod van een rechtbank dat het stadsbestuur besloot om de boom te stutten met een 8 meter hoge metalen beugel. Uiteindelijk heeft maandagmiddag een hevige storm die met windkracht 11 door Amsterdam raasde de beroemdste kastanjeboom ter wereld omgewaaid. Zijn takken staan ondertussen al voor stevige prijzen te koop op Ebay en marktplaats.nl. Echter zal de kastanjeboom voor eeuwig herinnerd worden dankzij het meest gelezen dagboek uit de wereldliteratuur en in de tuin aan de Keizersgracht bloeien reeds nieuwe kastanjeboompjes ontsproten aan de vruchten van de geknakte reus.

Geen opmerkingen: