Ioannidis ging in 1940 bij het leger, vlak voor de Italiaanse inval in de Tweede Wereldoorlog. Hij ging bij het verzet en na de oorlog had hij een hele resem saaie bureaujobs bij het leger, af en toe afgewisseld met een tripje naar Cyprus en het bevel van het interneringskamp Makronisos, waar communisten vastgehouden werden. In die jaren raakte Ioannidis ervan overtuigd dat het de Grieken serieus aan pattriotisme en eerlijkheid ontbrak. Het was dan ook niet meer dan logisch dat hij in 1967 de "coup van de kolonels" ondersteunde, onder leiding van Georgios Papadopoulos. Die laatste beloonde Ioannidis voor zijn hulp met de coup door hem chef te maken van de Griekse Militaire Politie (ESA). De ESA werd al snel omgebouwd tot het Griekse equivalent van de Gestapo, gevreesd bij zowel de bevolking als het leger.
Papadopoulos had de krijgswet afgekondigd na de staatsgreep, wat de ESA en hun éminence grise Ioannidis eigenlijk carte blanche gaf om willekeurig mensen te arresteren en eens goed te martelen. In 1973 was er massaal studentenprotest tegen het kolonelsregime, dat door het leger de kop ingedrukt werd (zie foto). Opperkolonel Papadopoulos vond dat het tijd werd om de teugels wat minder strak te houden, wat niet naar de zin was van Ioannidis, die geen oren had naar al dat democratisch gezever. Nog geen maand na de opstand nam Ioannidis het spel zelf over en smeet hij Papadopouos buiten. Hij stelde ineens een paar marionetten aan die het land in zijn naam bestuurden.
Een groot succes werd dat niet echt. Op het thuisfront werd de junta nog wreder en onderdrukkender, terwijl de relaties met de buren - en dan vooral Cyprus en aartsvijand Turkije - almaar verslechterden. In 1974 liet Ioannidis het Griekse leger de regering in Cyprus omverwerpen. Dat zorgde dan weer voor een Turkse inval, op 20 juli, met de huidige verdeling van Cyprus tot gevolg. Vier dagen lang heerste er chaos in Griekenland, dat bijna op het punt stond om in een oorlog met Turkije verwikkeld te geraken. Zover kwam het gelukkig niet. De dictatuur stortte in. In 1975 werden alle spelers berecht. Ioannidis kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd.
Tot vlak voor zijn dood werd hij vastgehouden in de Korydallos-gevangenis. Hij kreeg onlangs ademhalingsproblemen en werd overgebracht naar een ziekenhuis in Athene, waar hij overleed. De onzichtbare dictator werd 87.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten