zondag 20 juni 2010

Edith Shain : V-J Day in Times Square

Op 19 augustus 1945 maakte de Amerikaanse president Truman via de radio bekend dat Japan zich onvoorwaardelijk had overgegeven, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende. Overal in de Verenigde Staten werd er nu feest gevierd, zo ook in New York. En daar liep fotograaf Alfred Eisenstaedt door de straten. Die wriemelde zich door de steeds groeiende massa mensen, terwijl hij altijd maar foto's maakte.
Toen hij op Times Square terechtkwam, zag hij een matroos die de ene vrouw na de andere kuste. Jong, oud, het deed er niet toe. Eisenstaedt voelde dat er een geweldige foto zat aan te komen en zocht naar een goeie gelegenheid. Die kreeg hij toen tussen al de vierende mensen een jonge verpleegster opmerkte. Hij maakte zich klaar en jawel, de matroos nam ook haar beet en kuste haar vol op de mond. Eisenstaedt nam precies 4 foto's van het gebeuren, die onsterfelijk werden en het einde van de oorlog voor Amerika symboliseerden.

En die verpleegster heeft het tijdelijke voor het eeuwige ingeruild. In de late jaren '70 kreeg Eisenstaedt een brief waarin een zekere Edith Shain schreef dat zij de verpleegster was. Ze kwam net uit de metro toen de matroos haar kuste. Ze liet hem doen, vertelde ze later, omdat hij nu eenmaal voor haar in de oorlog gevochten had.

Edith Shain werd 92.

Geen opmerkingen: