vrijdag 18 juni 2010

Ronnie Lee Gardner : We aim to please

Voor de eerste keer in 14 jaar hebben ze in de Verenigde Staten nog eens iemand tegen de muur gezet. Ronnie Lee Gardner, 49 jaar oud, kreeg de twijfelachtige eer om voor het vuurpeloton te verschijnen. De Amerikaan zat al 25 jaar in death row. In 1985 was hij veroordeeld voor het neerknallen van een advocaat tijdens een vluchtpoging uit de rechtbank, waar hij net werd aangeklaagd voor een andere moordpoging.

In Utah was het toen nog de gewoonte dat de veroordeelde kon kiezen hoe hij naar de andere wereld geholpen werd. Pas in 2004 ging de staat Utah, waar Gardner vastzat, over tot de executie door dodelijke injectie. Iedereen die daarvoor veroordeeld was, kon die optie dus nog ontwijken - wat Gardner ook deed. Gezien de dubieuze resultaten van de executie door dodelijke injectie, lijkt dat niet echt een onverstandige keuze. In 2006 duurde het 35 minuten voor Angel Nieves Diaz de pijp uitging. Zijn beulen hadden verkeerd geprikt. En in 2009 werd de executie van Romell Broom voor onbepaalde tijd uitgesteld. Daar hadden ze hem 2 uur lang tevergeefs geprikt in zijn armen, benen, handen en enkels, om toch maar een ader te vinden.

Geen risico's, moet Gardner gedacht hebben, laat die kogels maar komen. Hij at zijn galgenmaal - steak, kreeft, appeltaart en een 7-Up - en bracht de rest van zijn tijd door met naar de Lord of the Rings-trilogie te kijken. Gardner werd vastgebonden in een stoel (zie foto), er werd een soort van witte bull's eye op zijn borst geschilderd en 5 vrijwilligers van de politie, die 7,5 meter verder stonden, maakten het af. Eén van de 5 kogels was trouwens een losse flodder, maar niemand van de schutters wist welke. Kwestie van het wat "gemakkelijker" te maken.

Even later verscheen er op de Twitter-account van de aanklager van Utah, Mark Shurtleff, een berichtje van 134 karakters om aan te kondigen dat Gardner het hoekje om was. Heel het gedoe doet weer heel wat stof opwaaien omtrent de doodstraf in de VS.

Geen opmerkingen: