maandag 7 juni 2010

Stuart Cable : Demons and cocktails

De Britse drummer Stuart Cable is op 40-jarige leeftijd overleden na een uit de hand gelopen zuippartij. Cable werd geboren in het Welshe dorpje Cwmaman. Samen met zanger-gitarist Kelly Jones, die in dezelfde straat woonde, en diens schoolvriend bassist Richard Jones richtte hij in 1992 een rockbandje op dat het latere Stereophonics zou worden. Vijf jaar later brachten ze hun debuutalbum World Gets Around uit dat meteen piekte op een 6de plek in de Britse charts. Stereophonics was (zeker op hun eerste platen) duidelijk beïnvloed door de heersende Britse indierock van de jaren '90, de zogenaamde Britpop, en in het bijzonder door Oasis. Met hun volgende albums was het helemaal raak en van '99 tot 2003 scoorde Cable met Stereophonics drie opeenvolgende nummer 1 albums in Groot-Brittannië. Hun vaak catchy singles brachten menige festivalweide in verrukking en ook in België werd de groep erg gesmaakt. Tot hun bekendere songs behoren onder andere Just Looking (1999), Have A Nice Day (2001), Mr. Writer (2001) en Maybe Tomorrow (2003).

Cable liet zich volop de wilde levensstijl van een jonge rocker on the road welgevallen met natuurlijk tonnen sex, drugs & rock 'n roll. Terug blikkend op die periode schreef hij dat de roem hem veranderd had in een "coke-taking zombie" die toestanden beleefde als ware hij in het scenario van Pulp Fiction belandt. In september 2003 werd Cable door Kelly Jones uit de groep gezet omdat hij een gebrek aan toewijding zou hebben getoond en ook kritiek zou hebben gehad op het volgens hem gebrek aan progressie binnen de band. Cable en Jones bleven wel ook na zijn vertrek goed bevriend. Na het vertrek van Cable scoorde Stereophonics met Dakota in 2005 nog wel hun eerste nummer 1 hit maar daarna zijn de hits enigszins uitgebleven voor de band. Cable zelf ging zich toeleggen op presentatiewerk. Tot zijn dood had hij een wekelijkse radioshow op BBC Wales. In 2009 publiceerde Cable zijn autobiografie Demons and Cocktails waarin hij in allerlei zelfrelativerende anekdotes vertelde over zijn wilde rock 'n roll bestaan als drummer van Stereophonics.

Zondagavond was Cable afgezakt naar The Welsh Harp Inn, zijn plaatselijke pub in Llwydcoed waar hij met een aantal vrienden aan een serieuze hijsmarathon begon. Na sluitingstijd gingen ze naar Cable's huis waar ze hun booze binge voortzetten. Later die nacht is Stuart Cable gestikt in zijn eigen kots.

Hieronder de video van Just Looking (met de betreurde drummer als chauffeur van de wagen):En hier de video van Have A Nice Day (Cable is de krullenbol met het blauwe hawaihemd):

Geen opmerkingen: