zaterdag 29 mei 2010

Dennis Hopper : Easy Rider

$350.000. Meer was er niet nodig om Dennis Hopper wereldberoemd te maken door hem op een Harley door de woestijn te laten razen. Dit is wel de meest rudimentaire samenvatting ooit van Easy Rider (1969) en doet totaal geen recht aan de impact die de film had toen hij in de zalen verscheen. Hopper schreef het script, samen met Peter Fonda (zijn mede-easy rider) en Terry Southern. Bovendien regisseerde Hopper het geheel ook nog eens, waardoor alles in goede banen geleid werd en Easy Rider in totaal meer dan $50 miljoen in het laatje bracht. Langs de weg was ineens ook Jack Nicholson te zien, die in de film zijn grote doorbraak op het witte doek maakte. Helaas voor Hopper zou hij Easy Rider nooit echt meer evenaren.

De aflijvige acteur had een decennium daarvoor, toen hij nog maar net uit zijn puberteit was, zijn opwachting gemaakt in de filmwereld met Rebel without a cause (1955) naast James Dean, Natalie Wood en Sal Mineo. Hopper en Dean werden goede vrienden, maar Dean stierf al in 1955 in een auto-ongeluk, wat een serieuze indruk naliet op Hopper.

Na Easy Rider ging het licht van Hopper wel even uit. Hij zoop zich te pletter en deed zich te goed aan drugs, terwijl hij en passant van het ene huwelijk naar het andere waggelde. Zijn privéleven zette zijn acteerprestaties in de schaduw. Gedurende een vijftal jaar, zo beweerde hij zelf nog, zoop hij dagelijks 20 tot 30 pinten, daar nog eens een sloot rum bovenop en om het af te maken zo'n 3 gram cocaïne. In 2001 had hij nog eens een bezinningsmoment over die periode: "I should have been dead ten times over. I believe in miracles. It’s an absolute miracle that I’m still around".

Pas in 1979 kroop hij weer uit het slop, toen Francis Ford Coppola hem weer liet schitteren in Apocalypse Now, waarin hij een geflipte fotojournalist speelde. Het merendeel van zijn tekst in die film was trouwens pure improvisatie. Na dat magistrale Vietnamepos ging het weer goed met Hopper. In 1986 mocht hij weer de psychopaat uithangen in Blue Velvet van David Lynch, terwijl hij in 1986 een Oscarnominatie kreeg voor het neerzetten van een aan alcohol verslaafde baseballspeler in Hoosier. In 1988 ging weer regisseren, ditmaal met Colors. Daarna verscheen hij nog onder meer als de slechterik in Speed (1994) en Waterworld (1995).

In 2008 ging hij even terug naar Easy Rider door weer de biker uit te hangen in Hell Ride. Datzelfde jaar steunde hij Obama in de presidentsverkiezingen. Zijn voornaamste reden hiervoor was de aanwezigheid van het Alaskaanse minkukel Sarah Palin voor de Republikeinen.

In 2009 werd er prostaatkanker vastgesteld bij Hopper. De ziekte zou hem ook de das omdoen. Maar zelf in zijn sterven kwam zijn turbulente privéleven weer eens de kop opsteken: dit jaar nog scheidde hij van zijn 5e vrouw. Volgens Hopper was ze "getikt" en "onmenselijk". Een mens zou voor minder scheiden, zeker? Dennis Hopper werd 74.
En hier de trailer van Easy Rider:

en hier als getikte journalist in Apocalypse Now:

Geen opmerkingen: