donderdag 24 september 2009

Susan Atkins : The Manson Family

Op 8 augustus 1969 pleegde Susan Atkins samen met drie anderen één van de beruchtste moorden van de moderne geschiedenis. Die avond drong ze samen met haar trawanten binnen in het huis in Beverly Hills van Roman Polanski, toen al even beroemd als nu. Polanski zelf zat op dat moment in Europa voor een nieuwe film; de volgende ochtend was hij weduwenaar. Zijn vrouw Sharon Tate, dan acht maanden zwanger, werd samen met vier andere mensen op een beestachtige manier afgeslacht. Tate werd opgehangen en kreeg 16 messteken. Na de moord schreef Atkins met het bloed van haar beroemdste slachtoffer het woord 'PIG' op de voordeur.

Het was het hoogtepunt van de killing spree van de Manson Family, de moorddadige commune rond de seriemoordenaar Charles Manson. Toen Atkins Manson in 1967 voor het eerst ontmoette, dacht ze dat hij Jezus was. Hij gaf haar de naam Sadie Mae Glutz. Vanaf de zomer van 1969 gaf Manson zijn discipelen allerlei moordopdrachten te geven, in het kader van wat hij Helter Skelter noemde. Helter Skelter was zijn visioen van een apocalyptische oorlog die zou voortkomen uit de steeds groeiende spanningen tussen zwarten en blanken. Hij had die wereldvisie in elkaar gestoken met stukken van liedjes van de Beatles en het Nieuw-Testamentische Boek der Openbaringen. De zwarten zouden de oorlog winnen, maar niet in de mogelijkheid verkeren om de wereld te regeren: daarvoor zouden ze zich tot de blanke Manson wenden. De moorden waren zijn voorbereiding op Helter Skelter.

Ironisch genoeg zou het Atkins zelf zijn die ervoor zorgde dat ze nooit meer op vrije voeten zou rondlopen. De Manson Family werd een keer opgepakt voor autodiefstal, vrijgelaten, en in oktober 1969 weer opgepakt op verdenking van hetzelfde. Tijdens haar tweede verblijf in de cel begon Atkins op te scheppen over haar aandeel in de moord op Tate: ze zou de actrice hebben persoonlijk hebben neergestoken en haar bloed gedronken hebben. Haar medecelbewoners verklikten haar en op het einde van het proces in 1970-71 - doorheen heel de procedure zat ze te roepen en iedereen te beledigen - werd ze ter dood veroordeeld. Een jaar later werd dat omgezet in levenslang toen de staat California, waar ze vastzat, de doodstraf tijdelijk afschafte. In de cel bekeerde ze zich tot het christendom en schreef ze haar autobiografie, Child of Satan, Child of God. In 2008 werd er hersenkanker bij haar vastgesteld. Susan Atkins overleed in de gevangenis, 61 jaar oud; de kanker had haar toen al volledig verlamd en haar een been gekost. De man in wie ze eerst Jezus had gezien, Charles Manson, leeft nog en zal hoogstwaarschijnlijk ook in de gevangenis sterven.

Hier nog een korte docu van 10 minuten over de Manson Family:

Geen opmerkingen: