dinsdag 15 september 2009

Patrick Swayze: Dirty Dancing en Ghost

Op 57-jarige leeftijd is ons de Amerikaanse acteur Patrick Swayze ontvallen. Hij heeft de strijd met pancreaskanker die hem al bijna twee jaar teisterde, verloren. Met een handjevol kaskrakers eind jaren tachtig, begin jaren negentig zal hij echter in menig vrouwenhart blijven voortleven.

Swayze was al een aantal jaren op zijn retour, zijn laatste succes ‘Point Break’ dateert al uit 1991. Maar toen was zijn naam al lang gemaakt. Zijn imago van sekssymbool met de gebeeldhouwde kin dankt hij aan het enorme en onverwachte succes van Dirty Dancing.

Wie herinnert zich niet de wereldberoemde laatste dansscène waarin hij tegenspeelster Jennifer Grey tegen zijn gilet trekt en haar vervolgens alle hoeken van het podium laat zien op de tonen van “Time of my life”? Hij vertolkte in die film de rol van een dansleraar met de ronkende naam Johnny Castle waarop tienermeisje Frances Houseman (Jeniffer Grey) smoor wordt tijdens de zomervakantie. Dirty Dancing was goed voor 1 oscar voor beste soundtrack. Grey en Swayze moesten het stellen met een golden globe. Swayze kreeg er van “people magazine” ook de titel van “sexiest man alive” bovenop, een titel waar hij gezien de recente gebeurtenissen geen aanspraak meer op kan maken.

Ook zijn volgende film “Ghost” was een schot in de roos. Aan de zijde van Demi Moore en Whoopi Goldberg speelde Swayze er de rol van geest die zijn vriendin Molly ( Demi Moore), probeert te waarschuwen dat ze in gevaar is. De film behaalde twee Oscars, een voor Goldberg als beste vrouwelijke bijrol en een voor beste scenario.

In de nadagen van zijn acteercarrière was Swayze nog te zien in zeer degelijke films als “Waking up Reno” (met verder Billy Bob Thornton en Charlize Theron) en het bevreemdende Donnie Darko (met de familie Gyllenhaal), waar hij de rol van pedofiele predikant speelde.

De beroemde dansscène uit Dirty Dancing vindt u onder deze klik

Geen opmerkingen: