vrijdag 8 mei 2009

Fons Brydenbach: op een zucht van brons

Fons Brydenbach, een klinkende naam in de atletiekwereld, is op 53-jarige leeftijd overleden. Twee olympische finales in de 400 meter liep hij en twee keer werd hij Europees Kampioen op zijn favoriete afstand.

In 1976 strandde Brydenbach op 5 honderdsten van het olympisch podium in Montréal. Daarover zei Brydenbach later: “Als ze de nummers 1 en 3, een Rus en een Oost-Duitser nu zouden controleren, dan had ik zeker een medaille gehad.” Vier jaar later stond Brydenbach weer in de finale, en werd hij vijfde.

Brydenbach zelf vond de twee olympische finales echter niet de meest memorabele momenten uit zijn carrière. Dat was de memorial Van Damme in 1977, waar hij de quasi-onklopbare sprintlegende Edwin Moses zijn hielen liet zien. Qua eerbetoon aan zijn verongelukte maatje Ivo Van Damme kon dat tellen.

Brydenbach stopte op vrij jonge leeftijd al met topsport, hij was toe amper 28, maar had een universitair diploma op zak, waarmee hij aan de slag ging bij Janssens Pharmaceutica.

Nice to know: het Belgisch record van Fons Brydenbach op de 400 meter indoor is nog steeds niet gebroken. Dat record is ondertussen 35 jaar oud en was toen goed voor een wereldrecord.

Een terugblik op de olympische daden van Brydenbach

Geen opmerkingen: