vrijdag 22 mei 2009

Daniel Carasso: yoghurttycoon

Daniel Carasso, de naam doet bij niemand een belletje rinkelen. Danone daarentegen doet bij iedereen een hele beiaard rinkelen. Het is immers naar Daniel Carasso dat het beroemde yoghurtmerk genoemd werd. Het was ook Carasso die het merk in Frankrijk introduceerde.

Het was papa Carasso die een aantal jaar na de eerste wereldoorlog (in 1919 meer bepaald) yoghurt begon te verkopen. De potjes stonden toen nog niet in stapels van tien hoog in de Carrefour, maar werden netjes in apotheken of zelfs op doktersvoorschrift verkocht. Isaac Carasso koos Danone als merknaam: Danon is het Catalaanse troetelnaampje voor Daniël en de –e werd eraan toegevoegd omdat de Spaanse autoriteiten geen eigennamen toelieten voor merken.

In 1923 begon Carasso aan zijn business-studies in Marseille, waarna hij zich ging specialiseren in de bacteriologie aan het Pasteur-instituut. Met de oprichting van de Societe Parisienne du Yoghourt in 1929 was de grootste yoghurtfabriek ter wereld geboren. De Danonegroep fusioneerde een eerste keer met Gervais (1967) en daarna nog eens met de BSN groep (1972).

Heden ten dage stelt Danone wereldwijd 76 000 mensen tewerk. De groep haalde in 2008 een omzet van 15.2 miljard euro.

Oh ja, dat een yoghurtje gezond zijn, mag blijken uit de leeftijd waarop Carraso stierf. De man werd 103 jaar oud.

Geen opmerkingen: