dinsdag 8 juli 2008

John Templeton: Geld en God


De in Amerika geboren Britse investeerder, zakenman en filantroop Sir John Marks Templeton is vandaag aan de Grote Tocht naar zijn Schepper begonnen. In financiële kringen stond hij bekend als "arguably the greatest global stock picker of the century." Onnodig te zeggen dat hij niet in armoede is gestorven.

Misschien was Sir John bekender als de stichter van zijn Templeton Foundation, een filantropisch instituut dat studiebeurzen toekent aan onderzoeksprojecten die een brug proberen te slaan tussen geloof en wetenschap. Jaarlijks reikt de stichting de Templeton Prize uit, voor "ontdekkingen en doorbraken die de menselijke perceptie van Goddelijke uitbreiden en helpen bij het versnellen van de Goddelijke creativiteit."

Volgense bioloog en militant atheist Richard Dawkins wordt de prijs gewoon toegekend aan wetenschappers "die iets aardigs over godsdienst zeggen." Dawkins, en gelijkaardige denkers zoals PZ Myers, zien de stichting dan ook eerder als een rechtse denktank die het wetenschappelijk project probeert te ondermijnen, door met pseudo-wetenschappelijke termen allerlei religieuze dogma's (Intelligent Design en consoorten) te rationaliseren.

Maar over de doden niks dan goeds, natuurlijk. En volgens mensen die het kunnen weten was John Templeton in de omgang een heel fijne mens.

Geen opmerkingen: