dinsdag 20 juli 2010

Kwon Ho Ung, of : de Geliefde Leider duldt geen fouten

Als je bij ons in de politiek iets verkeerd doet, wordt je meestal gewoon niet meer verkozen, of krijg je een proces aan je been. In Noord-Korea worden zulke voorvallen iets kordater aangepakt. Denk maar aan Pak Nam-gi. En nu heeft de Geliefde Leider weer eens een beetje gekuist in de politieke elite. Noord-Korea is immers gesnoeid op Stalinistische leest, dus af en toe een zuivering oude stijl, dat kan geen kwaad, zo zal Kim Jong Il gedacht hebben.
En het nieuwste slachtoffer is Kwon Ho Ung. Hij was het hoofd van het diplomatisch corps dat verantwoordelijk is voor de herenigingsgesprekken met Zuid-Korea. De alwetende Kim Jong Il heeft dus onlangs besloten dat Kwon Ho Ung zijn werk niet goed gedaan heeft. Resultaat: een afspraak met het vuurpeloton.

De laatste tijd wordt er meer en meer aan van die shotgun-politiek gedaan in het Koreaanse socialistische paradijs. Pak Nam-gi en nu dus Kwon-Ho Ung zijn blijkbaar maar het topje van de ijsberg. In maart zijn er ook al twee tegen de muur gezet. In de jaren '90, toen het land ten prooi viel aan een massale hongersnood, was het afschieten van partijleden ook al populair. Kwestie van het volk duidelijk te maken dat de Partij aan het welzijn van het volk denkt. Het past ongetwijfeld allemaal in het Grote Plan van de Geliefde Leider.

Geen opmerkingen: