zondag 10 februari 2008

Roy Scheider : "You're gonna need a bigger boat!"

Vandaag is Roy Richard Scheider overleden. De Amerikaanse acteur is het beste gekend voor zijn rol als agent Martin Brody in de kaskraker Jaws (1975), waarin hij de eer had om het als eerste op te nemen tegen de ondertussen legendarische uit de kluiten gewassen witte haai die hele badplaatsen opvrat. Van Scheider komt ook de - door hem geïmproviseerde - uitspraak "You're gonna need a bigger boat!" tijdens één van de aanvallen van het bijtgrage beest.


Scheider begon zijn carrière in 1963 in de horrorprent Curse of the Living Corpse. Zijn doorbraak kwam in 1971 met Klute en The French Connection - voor die laatste rol kreeg hij zijn eerste Oscarnominatie. Andere pareltjes uit zijn oeuvre zijn Marathon Man (1976), All that Jazz (1979), Blue Thunder (1983), Naked Lunch (1991) en The Punisher (2004).

Hij was ook de oorspronkelijke keuze om de rol van John Rambo te spelen in First Blood, het eerste deel van de Rambo-trilogie, maar uiteindelijk ging Sylvester Stallone met die eer lopen. Scheider werd 75.

Geen opmerkingen: