donderdag 28 februari 2008

Manu Sanon: auteur van een legendarische goal

De Haïtiaanse voetballer Manu Sanon is in Orlando overleden aan de gevolgen van pancreaskanker. Sanon was in de jaren zeventig de spits van de Haïtiaanse nationale ploeg, en schreef voetbalgeschiedenis op het WK van 1974 in Duitsland.

Haïti - Italië

Haïti nam voor de eerste (en voorlopig de enige) keer deel aan het wereldkampioenschap voetbal. Het werd ingedeeld in de groep des doods, met Polen (dat uiteindelijk derde werd), Italië en Argentinië. Een onmogelijke opdracht voor de amateurs uit Latijns-Amerika. Haïti moest eerst voetbalgrootmacht Italië, dat voorheen al twee keer wereldkampioen werd, in de ogen kijken. De eerste helft hield Haïti op enthousiasme stand, (0-0 bij de rust). In het begin van de tweede helft had Sanon echter afspraak met de geschiedenis: hij klopte legendarische Italiaanse doelman Dino Zoff, nadat die liefst 1.142 minuten (of 19 matchen in twee jaar) zijn netten schoonhield . De snelle Sanon omspeelde al bij al simpel de Italiaanse doelman, en scoorde voor meer dan 50 000 toeschouwers de 1-0 voor Haïti. De voetbaldwerg kon die voorsprong weliswaar niet vasthouden, en verloor de wedstrijd met 1-3. Hoewel Sanon tijdens dat wereldkampioenschap nog een tweede keer de weg naar de netten vond (tegen Argentinië), werd de ploeg kansloos uitgeschakeld in de eerste ronde.

Na het WK
Na het WK tekende Sanon een contract bij Beerschot, waarmee hij in 1979 de beker won. In die periode stond hij in de ploeg met onder anderen Walter Meeuws en Juan Lozano. In 1980 vertrok hij naar de Verenigde Staten. Sanon was van 1999 tot 2000 ook bondscoach van Haïti. Hij werd verkozen tot 'Haïtiaans atleet van de eeuw'.