maandag 3 november 2008

Jimmy Carl Black: de drummer van Zappa

De originele drummer van the Mothers of Invention, de (begeleidings)groep van Frank Zappa heeft zijn laatste adem uitgeblazen. De naam – Jimmy Carl Black - doet waarschijnlijk bij weinigen een belletje rinkelen.

Black is de man achter Zappa aan de linkerkant van de foto

In 1964 richtte hij samen met een paar vrienden The Soul Giants op, samen met Roy Estrada en Ray Collins. Toen die laatste onder de wapens geroepen werd, zei hij: “Ik heb nog een vriend die af en toe gitaar speelt en mij wel wil vervangen: Frank Zappa. And the rest was history. Iets later - op moederdag - veranderde de groep van naam: the mothers of invention waren geboren. Onder die naam bleven ze voortbestaan tot 1969. Het drumwerk van Jimmy Carl Black is ondermeer te horen op Zappa’s Freak Out!, We’re only in it for the money, Uncle Meat en Mothermania. In 1971 werkte Black nog eens samen met Zappa, voor een film dit keer: 200 Motels.

Jimmy Carl Black nam ook occasioneel plaats achter de drums voor andere grote artiesten uit die tijd: Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Grateful Dead, Jefferson Airplane en Captain Beafheart zijn er maar enkele uit een hele rij.

Black bleef tot het einde van zijn leven actief in de muziek. Hij stierf op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker

Geen opmerkingen: