zondag 23 januari 2011

Jack LaLanne : The Godfather of Fitness

"That Jack LaLanne is an animal!" zei Arnold Schwarzenegger ooit. Gevleugelde woorden van iemand die het kan weten. De voormalige 'governator' werd op zijn 21e immers in een vriendenmatch verslagen door Jack LaLanne, de "first fitness superhero". Niet zo speciaal, denkt u, ware het niet dat LaLanne toen al 54 was. "The Godfather of Fitness", werd hij toen al genoemd.
Tot zijn 15e was François Henri LaLanne verslaafd aan junk food, maar dan zag hij het licht en stortte hij zich op fitness. In 1936 - hij was toen 21 - opende hij het eerste 'populaire' fitnesscentrum van de Verenigde Staten in Oakland, California. Het merendeel van de fitnesstoestellen die je tegenwoordig in een doorsnee gym vindt, zijn waarschijnlijk uitgevonden door LaLanne. Voor Jack, was fitness iets waar alleen professionele bodybuilders en militairen zich mee bezig hielden.

Aanvankelijk had hij wind tegen: dokters verklaarden hem voor zot. Met zoveel gewichten werken zou de mensheid alleen maar meer hartaanvallen bezorgen en, erger nog, ze zouden alle zin voor seks verliezen. Vrouwen zouden er gaan uitzien zoals mannen. Weg met die handel, was hun boodschap.

LaLanne lapte het allemaal aan zijn laars en bleef zijn fitnesscentra uitbreiden. Vrouwen werden ook uitgenodigd, iets wat in die tijd ook niet echt gewoon was. Ook de bejaarde medemens werd uitgenodigd om mee te doen, al was hij wat minder te been. Tegen de jaren '90 had LaLanne meer dan 200 clubs over heel de VS.

In 1951 sprak hij het medium van de televisie aan en begon "The Jack LaLanne Show". Die liep tot 1985 en moedigde de kijker aan om vanuit de luie zetel mee sit-ups te doen en te fitnessen in de woonkamer.

Al die fitness zorgde ervoor dat Jack zelf goed in vorm bleef. Op zijn 40e zwom hij met 64 kg aan extra gewichten onder water bij de San Francisco Golden Gate Bridge. Op zijn 42e zette hij het wereldrecord van pushups op 1.033 in 23 minuten. Een jaartje later zwom hij weer in de Golden Gate, met een boot van 1.200 ton aan een kabel. Op zijn 66e sleepte hij 10 boten met 77 mensen aan boord meer dan een mijl ver, in minder dan een uur. Op zijn 70e deed hij dat nog eens over, maar dan 70 boten met 70 mensen op, maar dan gehandboeid en met nog wat extra kettingen aan zijn lijf.

Jack LaLanne werd 96.
En hier een voorbeeldje van zijn tv-show:

Geen opmerkingen: